22 Nisan 2013 Pazartesi

Beyrut Gunlugu Vol.1

Lübnan’ın başkenti Beyrut Orta Doğu’nun Paris’i olarak anılan bir şehir. İş nedeniyle 25 gün kaldığım Beyrut’ta birçok yeri gezdim, çeşitli notlar aldım, birçok fotoğraf çektim. İşte ilk notlar:

Nasıl gidilir? : Beyrut’a gitmeden once Türkiye’den kara yoluyla ulaşımının olduğunu duymuştum; ancak ben hava yolunu tercih ettim. Türk Hava Yolları’nın, Pegasus’un ve Lübnan’ın hava yolu Midde East Airlines’ın neredeyse her gün İstanbul-Beyrut uçuşları mevcut. Bilet fiyatlarını karşılaştırırsak hemen hemen aynı.

Vize gerekiyor mu?: Beyrut için pasaportunuzun yanınızda olması yeterli. Kapıdan girişte vizeyi veriyorlar. Herhangi bir ücret talep etmiyorlar.

Para Birimleri nedir? : Genel olarak Lübnan Lirası (Lebanese Pound) kullanıyorlar. Paraları Türk Lirası’ndan çok az daha değerli. Çoğu yerde dolar de geçiyor ama yine de gittiğinizde değişim oranını sorarak dolarlarınızı Lübnan Lirası’na çevirmenizi tavsiye ederim. Lübnan parasından henüz 6 sıfırı atamamış, yani orada binler, onbinler ile işlem yapıyorsunuz. Bu ilk başta biraz sıkıntılı gelse de sonradan alışıyorsunuz.

Halk Hangi Dili Konuşuyor?: Halkının %90’I İngilizce’yi ana dili gibi konuşuyor dersek sanırım haksızlık etmiş olmayız. İngilizce bilmeyen halk ise genelde yerel firmalarda çalışan kişiler. Onlarla da bir şekilde anlaşabiliyorsunuz :)

Beyrut’ta Ulaşım Nasıl Sağlanıyor? : Beyrut’ta toplu taşıma çok az hatta neredeyse hiç yok. Araba fiyatları vergi nedeniyle bizdekinin neredeyse yarısı. Bu yüzden her ailenin mutlaka en az 2 arabası var. Küçücük bir şehir ve binlerce araba… Trafik sorunu bizimkinin 3-4 katı ve maalesef çoğu vurulmuş, kazalı araç.
Araba kullanmak biraz tehlikeli, bu yüzden araba kiralamak yerine taksiyle seyahat etmenizi tavsiye ederim. Bu arada taksiler de Beyrut’ta ikiye ayrılıyor: Sadece tek kişi taşıyan, dolmuş misali aynı güzergaha giden 3-4 kişiyi taşıyan araçlar. Taksiye binmeden once mutlaka pazarlık edin! :)

Nerede Kalınır?: Crowne Plaza’da kaldım. Beyrut’un en işlek caddelerinden birinin, Hamra Caddesi’nin üzerinde 21 katlı bir otel. Çoğu otel gibi Crowne Plaza’da da sigara içilen ve içilmeyen katlar ayrı ayrı . 17. Kat deniz manzarası olan sigara içilmeyen ideal bir kat. Konaklama oda-kahvaltı olarak sınıflandırılmış. Kapalı havuzu ve fitness salonu var ve her ikisi de müşterilerine ücretsiz.

-Otelde Sevdiklerim:
Çay kahve ikramı, ücretsiz su
Oda servisi
Oda servisinin akşamları yatağınızın üzerine bıraktığı 1 adet çikolata J
Odaların manzarası
Lezzetli kahvaltıları
Spor Salonu
Otelden çıkar çıkmaz kalabalık bir cadde üzerinde alışveriş imkanı

-Otelde Sevmediklerim:
Havuzunun akşam 6da kapanması.
İnternet hızının çok yavaş olması
Tv’de Türk kanalı bulunmaması
Resepsiyonda dolar-lübnan lirası değişimi yapılmasına ragmen tam tersini yapmamaları.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder